Heb je nog vragen?

Veelgestelde vragen

Misschien zijn nog niet al je vragen beantwoord. Hier vind je een overzicht van veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. 

Contact opnemen

Inburgeren

Nee, het is niet mogelijk om een vergoeding te krijgen. Wel kun je een lening afsluiten bij DUO om je inburgering te financieren. Meer informatie vind je op: https://inburgeren.nl/inburgeren-betalen/lenen-bij-duo.jsp.

Voor de cursus doen we een intakegesprek. We stellen onze groepen samen op basis van leerbaarheid en taalniveau. Jouw groep bestaat uit ongeveer 8 personen.

Ons programma is erop gericht om de taal zo goed mogelijk te leren. Daardoor wordt het makkelijker en leuker om in Nederland te leven. Daarnaast doen we tussentijdse toetsen om jouw voortgang te meten. Aan het einde van de cursus doen we een examentraining om zeker te weten dat je klaar bent om examen te doen.

Avondcursus

Wij hebben Nederlandse docenten en we spreken altijd Nederlands. Heel soms ondersteunen we dit met Engels. Bij de boeken die we gebruiken zijn ook woordenlijsten in je eigen taal. Goed leren van de woorden helpt je om meer woorden te leren en begrijpen. Ook helpt dit om de lessen makkelijker te volgen.  

De meeste mensen bereiken het gewenste niveau aan het einde van de cursus. Om dit te bereiken is het belangrijk om altijd bij de lessen aanwezig te zijn, het huiswerk te maken en om te proberen om de taal ook in de praktijk te oefenen, bijvoorbeeld met collega’s of in de supermarkt.

Wij adviseren het gebruik van een laptop of PC ter ondersteuning van onze cursussen. De boeken die wij gebruiken worden ondersteund door een uitgebreid e-learning programma, zodat je de lesstof zo goed mogelijk kunt begrijpen en onthouden. Dit werkt prettiger op een laptop of PC.

Taalcoaching

Individuele taalcoaching is voor iedereen beschikbaar. Het resultaat is sterk afhankelijk van jouw motivatie om opdrachten in de praktijk uit te voeren en zelfstandig te studeren.

Voordat we starten voeren we een intakegesprek. We maken een programma dat bij jouw situatie past en kiezen de beste lesmethode. In de lessen is veel aandacht voor spreekvaardigheid en feedback. Wekelijks bespreken we de opdrachten die je in de praktijk gaat uitvoeren en kijken we terug op de opdrachten die je hebt uitgevoerd. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor jouw vragen.

Vaak wel, maar soms is bijvoorbeeld een avondcursus een eerste goede start. Wouter of Charlotte komt graag naar je toe om te bekijken welke van onze oplossingen het beste past in jullie situatie.

Het uurtarief van individuele taalcoaching is hoog, dat klopt. Het resultaat is meestal wel uitstekend. Je leert de taal sneller, omdat de lessen voor jou op maat worden ingericht en aandacht kan worden gegeven aan de dingen die jij moeilijk vindt. Daardoor is het effect groter en het resultaat beter. Dat resultaat wordt verbeterd als je veel in de praktijk kunt oefenen, bijvoorbeeld op je werk of met je partner.

Werkgever

Ja, in overleg is het mogelijk om trainingen na werktijd, aansluitend aan ploegendiensten of op zaterdag te plannen.

Vaak zijn subsidies mogelijk vanuit een eigen opleiding- en ontwikkelingsfonds. Daarnaast is er subsidie mogelijk via de regeling ‘Tel mee met taal’. Omdat Kusters scholing & training B.V. partner van Tel mee met Taal is, kan hiervoor subsidie worden aangevraagd. Vraag naar de voorwaarden.

Onze docenten zijn bevoegd docent NT2. Dat betekent dat zij een post-hbo opleiding ‘docent NT2’ hebben gevolgd. Naast onze eigen trainers werken we samen met een aantal vaste zzp-ers.

Gemeente

Nee, Horizon taal & integratie B.V. is de zusterorganisatie van Kusters scholing & training en Horizon richt zich op regie & coördinatie, brede intake & PIP, interculturele communicatie en begeleiding naar & op het werk. De Nederlandse taal wordt uitgevoerd door Kusters scholing & training B.V.

Ja, wij bieden inburgering in de avond aan. Deelnemers aan de B1-route kunnen de inburgering ook ’s avonds volgen. In februari 2021 zijn we gestart met onze eerste, praktijkgerichte avondcursus A2 – B1 die gericht is op statushouders die de inburgering hebben afgerond. Op deze manier zijn zij overdag beschikbaar om de taal te leren tijdens een opleiding of op het werk en blijft er aandacht voor taalontwikkeling.

De afgelopen jaren hebben wij veel geïnvesteerd in een intensievere samenwerking met gemeentes en het binden van het bedrijfsleven aan onze initiatieven. Hierdoor zijn we in staat om, in partnership met de gemeente, regie te voeren op de individuele trajecten van deelnemers om deze groep met meer vertrouwen richting een betekenisvolle toekomst te begeleiden. Wij hebben een groot hart voor onze doelgroep, maar zorgen tegelijkertijd voor duidelijke verwachtingen.

© 2024 - Kusters | scholing & training
Created by LR Internet