Milena (33) uit Polen

“Bij Kusters zien ze precies wat mensen nodig hebben.”

Negen jaar geleden komt Milena in Nederland wonen.
Milena: “De eerste jaren in Nederland heb ik mezelf de taal aangeleerd. Omdat ik voor een internationaal bedrijf werkte waar onderling Engels werd gesproken, was het voor mij geen must om Nederlands te leren.”

Drie jaar geleden ontmoet ze Hans en ze krijgen een relatie. Dat is een omkeerpunt. Ze spreekt haar wens uit naar vriendinnen en collega’s met wie ze altijd in het Engels heeft gepraat: vanaf nu wil ze alleen in het Nederlands spreken. Dat blijkt nog een moeilijke omschakeling. Vooral voor haar gesprekspartners. Ze merkt dat mensen met alle liefde in het Engels willen praten om haar te helpen. Maar ze weet dat ze hiermee niet geholpen is op de lange termijn, dus ze blijft terugschakelen naar het Nederlands.

Milena komt terecht bij Kusters Scholing & Training omdat ze haar taal nog verder wil verbeteren. Inmiddels leert Milena hier op HBO niveau de Nederlandse taal en blijft ze zichzelf verder ontwikkelen. Ze vindt het heel fijn dat door de docent individueel wordt bekeken wat iedereen nodig heeft. Ze ziet daardoor veel verbetering bij zichzelf, vooral bij de foutjes die ze al jaren maakte.

Hans: “Het is een groot verschil sinds ze de lessen volgt bij Kusters scholing & training. Milena verbetert zichzelf nu vaak, ze is echt gegroeid in haar uitspraak en ze is bewuster bezig met de juiste plaatsing van woorden in een zin. Ze doet enorm haar best, maar ik kan niet ontkennen dat sommige dingen ook heel grappig zijn. Ik ben bijvoorbeeld eens naar de Jumbo gestuurd voor een croissantje kamhaas en er is een tijdje verwarring geweest over de mantuin in plaats van tuinman." 

Er wordt hard gelachen. Hans vertelt dat hij graag Pools wilde leren. Hij vindt het prettig om met zijn schoonouders te kunnen communiceren zonder dat Milena altijd als tolk moet fungeren. En dus leert Milena hem nu ook Pools. Ze hebben samen enorm veel plezier met taal.

Milena: “In Polen ben ik universitair opgeleid: sociologie en politicologie. Nu werk ik op de salesafdeling bij een groot transportbedrijf. Ik vind mijn werk heel interessant. Met mijn directe collega’s spreek ik altijd in het Nederlands. Maar ook mijn achtergrond komt van pas: met de chauffeurs spreek ik in het Pools. Mijn collega’s vinden dat heel grappig. Ze zeggen vaak dat ik in het Nederlands zo’n lief meisje ben, maar als ik Pools spreek dan lijk ik al gauw driftig. Haha dat komt door de klanken en het temperament waarmee ik dan spreek.”

Op de vraag of ze een doel heeft voor de toekomst is Milena duidelijk: “Ik hoef niet perse meer en meer, want dan geniet je niet van wat je NU hebt.” Ze is blij met waar ze op dit moment staat, qua werk en privé leven. Ze is dankbaar voor wat ze heeft en neemt bewust de tijd om daarvan te genieten.

Milena: “In het begin heb ik mezelf veel aangeleerd qua taal, maar ik merk dat er dan al gauw foutjes in sluipen. Het is lastig om dat dan weer af te leren. Als ik het opnieuw kon doen dan zou ik meteen Nederlandse lessen gaan nemen. Daarmee maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!”  

 

 

 

Terug naar overzicht
© 2023 - Kusters | scholing & training
Created by LR Internet