Parastoo (46) uit Iran

“Ik voel me hier thuis.”

Parastoo is in Iran universitair opgeleid. Ze runt samen met haar man 25 jaar lang hun eigen bedrijf in irrigatiesystemen. Ze hebben een goed bestaan. Maar dan komt hun wereld op z’n kop te staan. Ze moeten vluchten. Afscheid nemen van alles wat ze kennen en hebben opgebouwd. Ze komen in Nederland terecht en wonen sinds eind 2017 in Venray.

Parastoo: “De stress was in die periode groot. Ik miste mijn familie en vrienden enorm. Tegelijkertijd was ik me ervan bewust dat we in Nederland een nieuw leven moesten opbouwen. Mijn man en ik schreven ons in bij Kusters Scholing & Training voor de eerste stap: de taal. Binnen een paar weken begonnen we met de Nederlandse lessen. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar we kwamen daar terecht in een warm bad.”

Wat haar vanaf het eerste moment opvalt is de sfeer: vol vertrouwen, veiligheid en rust. Datgene wat ze juist na zo’n heftige periode heel hard nodig heeft. Ze gaat dolgraag naar school. Stapje voor stapje leert ze woorden en zinnen maken. Ze leert gesprekken te voeren en zichzelf uit te drukken in het Nederlands. Parastoo merkt hoe waardevol en leuk ze het vindt om in contact te komen met Nederlandse mensen. Daar geniet ze enorm van. En ze merkt gaandeweg dat ze zich steeds meer thuis begint te voelen.

In het AZC, waar Parastoo de eerste maanden in Nederland doorbracht, komt duidelijk naar voren hoe goed ze kan koken. Ze helpt veel in de keuken en vertelt over de koksopleiding die ze in Iran heeft gevolgd. Zo ontstaat het idee om te onderzoeken of ze hier in Nederland bij een restaurant kan gaan werken. Haar enthousiasme is aanstekelijk en binnen 6 maanden na haar aankomst in Nederland heeft ze een baan. Ze gaat aan de slag in de keuken van restaurant Tante Jet aan de Maas in Blitterswijck.

Ze begint met het snijden van groenten en het maken van saus. Haar werkzaamheden breiden zich steeds meer uit en ze gaat aan de slag met de koude keuken: salades, voorgerechten en nagerechten. Inmiddels werkt ze ook samen met de chef aan de hoofdgerechten. Parastoo glundert wanneer ze hierover vertelt. Ze is trots en dankbaar dat ze deze kansen heeft gekregen: “In Iran was koken en bakken een hobby van me. Hier in Nederland heb ik er mijn werk van kunnen maken.”
In de zomermaanden werkt Parastoo bij Tante Jet aan de Maas, in de wintermaanden staat ze in haar eigen keuken. Want sinds vorig jaar heeft ze ook een cateringbedrijf aan huis. Alhoewel Parastoo als kok verschillende keukens kent, geven haar catering-klanten de voorkeur aan haar authentieke Iraanse gerechten. Ze heeft veel Nederlandse klanten, dus een goede communicatie is voor haar heel belangrijk.

Parastoo heeft intussen haar eerste 2 diploma’s bij Kusters behaald en volgt op dit moment de cursus Nederlands als tweede taal op Niveau B1. Ze is zeer gemotiveerd om de Nederlandse taal nog beter te beheersen.
Parastoo: “In het begin was ik vaak bang om fouten te maken. Dan vond ik het vervelend als mijn uitspraak niet goed was of de volgorde van de woorden niet klopte. Mijn docent heeft me uitgedaagd om daarom juist in gesprek te gaan met mensen, ook al voelde ik die angst. Het helpt mij nog iedere dag om contact te maken met andere mensen.”

Terug naar overzicht
© 2023 - Kusters | scholing & training
Created by LR Internet