Patrice (44) uit Brazilië

“Ik vind andere culturen mooi, we kunnen zoveel van elkaar leren.”

Drie jaar geleden kreeg de man van Patrice de kans om bij een groot internationaal bedrijf in Venray te komen werken. Samen zijn ze de uitdaging aangegaan en naar Nederland verhuisd. Ze wonen met hun dochter van 7 in het Limburgse dorpje Broekhuizen.
In Brazilië heeft ze haar diploma International Business Management gehaald. Patrice heeft veel van de wereld gezien en spreekt verschillende talen. Portugees, Spaans, Engels, Nederlands en ze spreekt zelfs een woordje Frans en Duits.

Patrice: “Ik heb internationaal vrijwilligerswerk gedaan waardoor ik veel in het buitenland heb gewoond vanaf mijn 20e. In die periode heb ik zoveel geleerd van andere mensen en andere culturen. Alle mensen zijn anders en alle culturen zijn anders. Als je daarvoor open staat kun je zoveel van elkaar leren.”

Het eerste jaar in Nederland heeft Patrice zichzelf woorden aangeleerd zodat ze zich verstaanbaar kon maken in de supermarkt. Vorig jaar heeft ze zich aangemeld bij Kusters Scholing & Training om de Nederlandse taal echt goed te gaan leren. Ze gaat graag naar de lessen. Patrice is perfectionistisch, is er zich bewust van als ze een foutje maakt. De grammatica onder de knie krijgen vindt ze het moeilijkst. Dus daar is ze nu veel mee aan het oefenen.

Patrice: “Ik vind het superleuk en heb erg veel geleerd afgelopen jaar. Ik kan mensen nu veel beter begrijpen waardoor ik het leuker vind om met mensen te praten. Het belangrijkste vind ik mijn uitspraak, daar let ik heel goed op. Ik heb mezelf aangeleerd om heel duidelijk te praten, zodat de ander mij goed kan begrijpen. Ik merk wel dat hoe ouder ik word, hoe moeilijker het is om een nieuwe taal aan te leren. Het kost me echt meer tijd dan vroeger.”

Het is een wereld van verschil. In Brazilië woonde ze in een stad met 3 miljoen mensen. Hier is ze terecht gekomen in een dorpje met 700 mensen. Daar praatte ze nooit met haar buurman of buurvrouw. Hier is het gezin met open armen ontvangen door de gemeenschap. Zij heeft hele goede ervaringen. Een leuke uitdaging vindt ze het Limburgse dialect. Als inwoner van een dorpje en lid van de ouderraad op de basisschool is het belangrijk voor haar dat ze het dialect kan verstaan en begrijpen.

Patrice: “Mijn taal, mijn cultuur en mijn opvoeding is echt Braziliaans. Maar voor mijn dochter is dít haar leven. Ik vind het belangrijk om de regels en gebruiken van Nederland te respecteren, dus toen we hier kwamen wonen heb ik een bewuste keuze gemaakt. We eten om 10:00 uur fruit, smeren boterhammen tijdens de lunchpauze en ’s avonds maak ik Hollandse kost. We vieren Sinterklaas, Sint Maarten, Carnaval en we gaan naar de kerk. We nemen de Nederlandse tradities en gebruiken over.”

Sinds 2020 heeft Patrice haar eigen bedrijf in fotografie. Ze maakt bijzondere beelden van de natuur, het straatbeeld en architectuur en verkoopt dan haar foto’s. De garage thuis is inmiddels verbouwd tot haar eigen kantoorruimte.
Patrice vertelt met een grote glimlach hoe mooi ze de wereld vindt. Hoe de natuur altijd in beweging is en er zoveel verschillende perspectieven zijn om ergens naar te kijken. Die kijk op het leven draagt ze uit middels haar werk. Haar grote droom is een expositie van haar fotografie.

Terug naar overzicht
© 2023 - Kusters | scholing & training
Created by LR Internet