Shae (31) uit Nieuw-Zeeland

“Ik leer hier zoveel over andere culturen!”  

 Shae komt uit Nieuw-Zeeland en reist voor zijn werk al jaren de wereld rond. Wanneer corona uitbreekt in 2020 is hij toevallig in Nederland en blijft hij langer dan eigenlijk de bedoeling was. Zo leert hij Tessa kennen, een Nederlands meisje dat bij het bedrijf werkt waar Shae onderhoud doet aan machines. Zijn interesse is gewekt, zeker wanneer hij hoort dat de moeder van Tessa oorspronkelijk ook uit Nieuw-Zeeland komt. Shae en Tessa raken bevriend en de vonk slaat over. Ze krijgen een relatie.

“Nederland is een prachtig land! Alles is mooi en schoon, de wegen zijn perfect en de mensen zijn fantastisch. Ik heb wel even moeten wennen aan de directheid van Nederlanders. Voor mij voelde dat soms als onbeleefd of disrespectvol. Maar na een paar maanden merkte ik op hoe fijn het is dat hier de dingen gewoon worden uitgesproken. Inmiddels ben ik net zo direct geworden.” lacht Shae trots.

 Shae weet het zeker, zijn toekomst ligt hier in Nederland. En dat betekent: inburgeren, de taal leren en toekomstplannen maken. Daarom start hij in mei 2023 vol enthousiasme bij Kusters scholing & training. Shae: “Ik ga drie ochtenden per week naar Kusters en na school kan ik nog steeds werken tot een uur of 18:00u, dus dat is ideaal!”
Tijdens de lessen geniet Shae enorm. “De docenten zijn fantastisch en ze creëren een fijne sfeer in de klas. Hierdoor hebben we als groep veel plezier met elkaar en tegelijkertijd leren we zoveel van en met elkaar. Mijn klas is een mix van mensen uit allemaal verschillende landen. Dat dwingt ons om ook alleen maar Nederlands met elkaar te praten. Ik leer veel van de andere culturen, het geeft me een veel breder perspectief op het leven en de wereld. Zelf kom ik uit een vrij land, maar er zijn ook mensen in mijn klas die uit de oorlog komen. Het leert me respect te hebben voor anderen en hun achtergrond.”

Inmiddels hebben Tessa en Shae samen een huis gekocht. “Voordat ik Tessa leerde kennen had ik hele andere plannen. Maar dat is het leven: je moet je plannen aanpassen op dat wat je meemaakt. Alleen zo kun je je dromen waarmaken door 100% ergens voor te gaan.”

Shae en Tessa willen vanuit hun eigen ervaring graag nog iets meegeven aan anderen. “Wij hebben in het begin vooral Engels met elkaar gepraat, maar om een taal zo snel mogelijk te leren is het veel slimmer om zo snel mogelijk Nederlands te spreken met elkaar. Dat is wel echt een gouden tip!

Terug naar overzicht
© 2024 - Kusters | scholing & training
Created by LR Internet