Zahra (37) uit Afghanistan

“Mijn droom is om als verzorgende IG te gaan werken.”

Na een jaar in verschillende AZC’s in Nederland te hebben gewoond komt Zahra met haar vier kinderen in Venray terecht. Zahra: “De eerste keer dat ik in dit huis kwam was ik druk aan het opruimen en poetsen. Aan het einde van de avond, zo rond 23:00 uur, stond ineens de buurvrouw op de stoep. Om te vragen wat ik zo laat nog aan het doen ben. Ik kwam er toen achter dat er in Nederland regels zijn over klussen en lawaai maken. Dat wist ik niet. De buurvrouw en ik hebben er samen hard om gelachen. Gelukkig heb ik hele fijne buren. Ze helpen mij als het nodig is en we begrijpen elkaar.”

Zahra komt terecht in een rustige, vriendelijke buurt. Hier voelt ze zich vanaf dag één thuis. Dat geldt ook voor haar kinderen. Ze vertelt vol trots hoe goed ze het hier doen.
We blikken samen terug op de eerste tijd hier in Venray. Zahra wil graag meteen de Nederlandse taal leren kennen om zo contact te kunnen maken met andere mensen. Ze schrijft zich in bij Kusters Scholing & Training en moet voordat ze begint een toets doen om haar niveau te bepalen. Hieruit blijkt dat ze vooraan moet beginnen, van niveau 0 naar A1. Wanneer na een paar maanden les de zomervakantie start, grijpt ze die tijd aan om thuis zelfstandig te gaan leren. En dat werkt. Ze kan na de zomervakantie doorstromen naar het volgende niveau.

Zahra heeft nooit eerder gestudeerd. Ze heeft alleen de basisschool tot en met groep 5 gedaan. Maar ze is vastbesloten om haar leven in Nederland een waardevolle invulling te geven. En dat laat ze zien. In de afgelopen jaren slaagt ze voor haar Inburgeringscursus, twee cursussen Nederlandse taal bij Kusters Scholing & Training, haalt ze haar rijbewijs en behaalt twee diploma’s voor de opleiding Helpende op niveau 1 en 2.
In de avonduren gaat ze bij Kusters aan de slag. Ze poetst alle ruimtes en zorgt ervoor dat de lokalen opgeruimd en schoon zijn.

Zahra: “Inmiddels ben ik aan het werk bij de Zorggroep. Ik vind het fantastisch om te doen. Ik ben sociaal en houd ervan een praatje met mensen te maken. Zo heb ik ook echt het gevoel dat ik iets terug kan doen in deze maatschappij.”

Dat ze in de zorg terecht is gekomen heeft ze te danken aan haar docent bij Kusters. Door hem is zij erachter gekomen dat de zorg bij haar past. Naast de Nederlandse lessen voelt Zahra zich vooral echt gezien op school. Ze heeft daar zelfvertrouwen gekregen en is daardoor enorm gegroeid in haar zelfstandigheid.

Zahra: “In het begin vond ik het moeilijk, ik had niet genoeg zelfvertrouwen. Op school kreeg ik complimenten en werd er gezegd hoe goed ik het doe. Ze hebben mij gestimuleerd om een opleiding te gaan volgen. Er wordt gevraagd hoe het met me gaat, hoe ik me voel en of ze iets voor me kunnen betekenen. Hierdoor ben ik steeds meer in mezelf gaan geloven.”

Maar Zahra is er nog niet. Ze heeft een droom. Het allerliefst wil ze als Verzorgende IG aan de slag. Haar Nederlandse taal is voor die opleiding nog niet goed genoeg. Ze is nu volop aan het oefenen. Haar doel is om over een aantal jaren de taal zo goed te beheersen dat ze aan de opleiding kan gaan beginnen.

Zahra: “Ja. Dat is mijn droom!”

Terug naar overzicht
© 2023 - Kusters | scholing & training
Created by LR Internet